konserter   bijetter   om pmf
       
      KONSERTARKIVET 2016
       
 
 

Lördag 16:e januari, kl. 19.00
Stora Salen – Studio Acusticum
MET Opera: Bizet – Pärlfiskarna

Mer information här »

I samarbete med Studio Acusticum.

   
  
SM-veckan: FRITT INTRÄDE!
Torsdag 28:e januari, kl. 19.00
Stora Salen – Studio Acusticum
Concerto Grosso – En mästerlig folkfest

Möt Nordiska Kammarensemblen och Nordiska Blåsarkvintetten tillsammans med Karin Bengtsdotter i en konsert som spänner över Ravel via Beethoven till uruppförande av David Saulesco.

I samarbete med Studio Acusticum.

 


   
 
 
SM-veckan: FRITT INTRÄDE!
Fredag 29:e januari, kl. 17.00
Konsthallen – Kaleido
Norrbotten NEO – Sju nyanser av bräcklighet

Rubriken – sju nyanser av bräcklighet – är satt av konsertens huvudtonsättare, tillika curator, Chaya Czernowin. Klangens skörhet och musikens bräcklighet är en stark tematisk tråd i hennes konstnärskap. Chaya har också utvecklat en särskild känsla för musikens närmast fysiska förmåga att beröra och förmedla känslor. Om sitt stycke ”Lovesong” säger hon: Flödet i musiken försöker återspegla den märkliga energi och tidsförlopp som vi drabbas av när vi blir kära.

Chaya Czernowin är bland annat känd för sitt obevekliga arbete för att skapa musik som är levande, intuitiv, vild och odefinierad som erfarenheten själv!

Dirigent: Pierre-André Valade

Repertoar
Chaya Czernowin: Lovesong
Chaya Czernowin: Seed I
Chaya Czernowin: Anea
Morton Feldman: The Viola in my life
Chaya Czernowin: FardanceCLOSE
Klaus K. Hübler: String Quartet No. 3 – Dialektische Fantasie
Chaya Czernowin: Uruppförande (Beställningsverk av Norrbotten NEO)

   
 

 
SM-veckan: FRITT INTRÄDE!
Lördag 30:e januari, kl. 14.00
Stora Salen – Studio Acusticum
Början till ett kalas! NUS fyller 25 år

Norrbottens ungdomssymfoniker består av ungdomar i åldern 13-25 år. De börjar sitt 25årsfirande under SM-veckan där de kommer att spela musik från flera epoker. Kompositörer som: Dvorak, Grainger och Ginastrera samt musik ur musikalen West Side story och det filmiska verket Moarhmma av Gunnar Ullberg. Konserten presenterar två solister: Astrid Eriksson på tvärflöjt och Felicia Lövkvist på violin som båda är medlemmar i NUS.

Leif Karlsson som dirigerar konserten har varit NUS konstnärlige ledare sedan han startade orkestern för 25 år sedan. Det är också värt att fira!

I samarbete med Studio Acusticum.

   
 
 

Lördag 30:e januari, kl. 19.00
Stora Salen – Studio Acusticum
MET Opera: Puccini – Turandot

Mer information här »

I samarbete med Studio Acusticum.


   
 
 

Lördag 20:e februari, kl. 13.00
Piteå museum

Musikalisk salong:
Sunniva Abelli, Elin Maria Jonsson, Kristina Bergström

Sunniva Abelli - nyckelharpa
Elin Maria Jonsson - fiol, viola
Kristina Bergström - tramporgel

"Två stråkfantomer möter tramporgelns drottning i norr! Sunniva Abelli, nyckelharpa och Elin Jonsson, fiol är två av mycket få elever som genomgått det nordiska master-programmet på Kungliga musikhögskolan med flera högskolor i Norden. I samarbete med Sibelius-Akademin, Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskole och Ole Bull Akademiet erbjuder KMH en gemensam nordisk folkmusikutbildning utifrån folkmusiktraditioner i Sverige, Finland, Danmark och Norge.

Elin har rötterna i Jämtland, men verkar nu som stråklärare i Älvsby kulturskola och frilansar som musiker och pedagog. Sunniva är uppvuxen i Stockholm, men har starka släktband till Umeå där hon nu bor och verkar som frilansmusiker. I detta program samarbetar de med tramporgelfantasten Kristina Bergström, Hälleström som tar den speciella traditionen med tramporgel i folkmusiken vidare in i framtiden.

Trion bjuder på härliga låtar från Norrbotten, Västerbotten och Jämtland, samt förstås en smäktande finsk vals här och där. ”

   
   

Söndag 21:a februari, kl. 16.00
Stora Salen – Studio Acusticum
Norrbottens kammarorkester: Equinox – Dagjämning
Konsertintro 30 min innan föreställning

Mer information här »

   
   

Lördag 5:e mars, kl. 19.00
Stora Salen – Studio Acusticum
MET Opera: Puccini – Manon Lescaut

Mer information här »

I samarbete med Studio Acusticum.

   
   

Torsdag 10:e mars, kl. 19.00
Framnäs folkhögskola
Hazelius Hedin

Hazelius Hedin är en komplett och färgstark duo som med bländande briljans, sällsynt innerlighet och ett makalöst driv fyller de svenska danslåtarna och visorna med musik som fängslar och berör. Repertoar som omfattar allt från medeltida ballader, sjömanssånger, kärleksballader och instrumentala danslåtar. De arrangerar musiken försiktigt, ofta inspirerade av den irländska traditionen, och de söker ständigt nya instrumentella harmonier. Duon har senaste åren har de skördat fantastiska framgångar på den svenska och internationella folkmusikscenen, och rönt stor uppskattning även långt utanför genregränserna.

Förutom flertalet spelningar i Norge, Finland, och Sverige och ett gästspel på Wien konserthus har de också spelat på Polarpriset 2012 där de hyllade Paul Simon och Yo-yo Ma med Paul Simons låt "April Come She Will”. 2012 bjöds de också in av Tomas Ledin att spela med honom på "Allsångsscenen är din Tomas Ledin" på Skansen där de gjorde ett specialarrangemang av ”Blå blå känslor” som vävdes ihop med Hedins Backapolskan. Samarbetet ledde till att Esbjörn engagerades som producent på Tomas Grammis-vinnande skiva ”Höga kusten”, och att duon under våren 2014 medverkade på den nära 20 datum långa turnén över hela Sverige, som bland annat inkluderade ett framträdande under Melodifestivalen.

   
 

 

Lördag 2:a april, kl. 19.00, Stora Salen – Studio Acusticum
MET Opera: Puccini – Madame Butterfly

Mer information här »

I samarbete med Studio Acusticum.

   
 


 

Lördag 9:e april, kl. 13.00
Piteå museum

Musikalisk salong:

Hilma Wikström och Helge Kjekshus

Helge Kjekshus är i framkant bland norska pianister och har fått sin utbildning vid Norges Musikhögskola, Bergens Musikkonservatorium samt Yale University, USA.
Sedan sin debut har han varit solist med flertalet framstående orkestrar och dirigenter samt turnerat i Norge, Europa, USA, Ryssland, Japan och Sydkorea.
Han är flerfaldig prisvinnare och har uppträtt vid ett antal stora festivaler, däribland Kissinger Sommer och Festspelen i Bergen.
Också en hängiven kammarmusiker samarbetar han med både instrumentalister och sångare. Cd-inspelningar inkluderar musik av bl a Grieg, Halvorsen och Borgström.
I tillägg till sin karriär verkar Helge som universitetslektor i piano vid Piteå Musikhögskola.

Sopranen Hilma Wikström står i början av sin karriär. Hon går för närvarande sista året på masterutbildningen vid Musikkonservatoriet i Trondheim där hon studerar för professor Elisabeth Meyer-Topsøe. Hilma sjunger regelbundet runt om i Sverige och Norge, och har även framträtt i USA, Finland och Storbritannien. Hon har sjungit vid Operan i Kristiansund, varit Young Artist under den norska festivalen Glogerfestspillene samt jobbat som operakorist med Trondheim Symfoniorkesters Musikkteater. Under sin studietid har hon också sjungit huvudroller i flertalet operaproduktioner. 2013 vann hon en första placering i sångtävlingen NATS, Georgia där hon blev särskilt uppmärksammad för sin ovanligt vackra timbre och expressivitet.

Som duo har de samarbetat sedan 2014 och har givit mycket uppskattade romanskonserter. På denna museikonsert bjuder de på ett program bestående av sånger och romanser signerade norska och svenska kompositörer.


   
 
 

Lördag 16:e april, kl. 19.00
Stora Salen – Studio Acusticum
MET Opera: Donizetti – Robert Devereux

Mer information här »

I samarbete med Studio Acusticum.

   
 
 

Söndag 17:e april, kl. 16.00
Stora Salen – Studio Acusticum
Norrbottens kammarorkester: Mästerligt melankoliskt
Konsertintro 30 min innan föreställning

Mer information här »


   
 
 

Tisdag 19:e april, kl. 19.00
Musikhögskolans aula
Sonatafton med Gregory Maytan och Daniel Beskow

Under denna sonatafton får vi uppleva en violin- och pianoduo på internationell nivå. Beskow/Maytan Duo har turnerat i Sverige, Danmark, Tyskland och Österrike med över 20 konserter 2014 som gjort stor succé.

Duon har studerat for Professor Tim Fredrikssen vid Kongelige Danske Musikkonservatorium och Professor Gert Crafoord vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. De erhöll högsta möjliga poäng vid deras kammarmusikexamen och har sedan dess etablerat sig internationellt.

I deras program ingår bl.a. Vårsonaten av Beethoven och Francks A-dursonat.

   
 
 

Söndag 1:a maj, kl. 16.00
Stora Salen – Studio Acusticum
MET Opera: Strauss – Elektra

Mer information här »

I samarbete med Studio Acusticum

   
   

Lördag 17:e september, kl. 19.00
Stora Salen – Studio Acusticum

Norrbottens Kammarorkester – Årstiderna i Buenos Aires

Dirigent och solist: Atle Sponberg
Solist: Jens Lundberg, bandoneon

Repertoar
Andrea Tarrodi: Paradisfåglarna
Astor Piazzolla: De fyra årstiderna i Buenos Aires
Karl Amadeus Hartmann: Concerto funebre
Tangopassion (diverse tangoverk för bandoneon och violin samt för hel ensemble)

Mer info här:

I pausen har ”Tango Piteå” uppvisning i foajén. Efter konserten finns det möjlighet att delta i en 45 minuters GRATIS workshop, där man får prova på att dansa argentinsk tango.

   
 


 

Söndag 25:e september, kl. 16.00
Stora Salen – Studio Acusticum

"Vykort från mitt liv"
Norrbotten Big Band möter Amina Annabi

Det utlovas varm, innerlig och suggestiv musik, med arabiska influenser, allt snyggt arrangerat och paketerat för storband av hyllade norske trumpetaren och kompositören, Ole Jørn Myklebust. Samme Ole Jørn som Norrbotten Big Band samarbetade med senast när Mari Boine sjöng med storbandet 2014.

Övriga medverkande:
Bechir Nafati, slagverk, Emir Bouzaabia, oud och sång och Lyadh Laben, violon och violin.

Mer info här:

   
 


 

Lördag 8:e oktober, kl. 13.00
Piteå Museum

Musikalisk Salong – Stefan Wester och Karl-Bertil Norlén

”Musik från hela världen på violin och sjusträngad gitarr”

På höstens första museikonset kommer Stefan Wester och Karl-Bertil Norlén att framföra musik på gitarr och violin.

Musiken i programmet fångar många olika karaktärer och känslolägen. Det blir musik från olika delar av världen, t ex Sverige, Polen, Ryssland, Brasilien och Ryssland. De flesta musikstyckena är ursprungligen skrivna för andra instrument, men musiken får ett helt nytt liv när den framförs på gitarr och violin.

   
 
 

Lördag 8:e oktober, kl. 18.00
Stora Salen – Studio Acusticum

MET-Opera: Wagner – Tristan och Isolde

Säsongens första opera är också den hundrade operan som direktsänds på bio från Met! I nyuppsättningen av Wagners Tristan och Isolde, gör Sir Simon Rattle sin debut som dirigent vid en livesändning från Met.

I rollerna: Nina Stemme (Isolde), Ekaterina Gubanova (Brangäne), Stuart Skelton (Tristan), Evgenij Nikitin (Kurwenal) René Pape (Kung Marke) Dirigent: Sir Simon Rattle
Regi: Mariusz Treliński

Text: Svensk text
Beräknad längd: 5 tim 15 min

Mer info här:

   
 
 

Lördag 15:e oktober, kl. 19.00 Konsertintroduktion kl. 18.15
Black Box – Studio Acusticum

Piteå Kammaropera – Stilla min eld

Piteå kammaropera presenterar en gripande kärlekshistoria på hemmaplan. Librettot är en fiktion inspirerad av händelserna kring Eva Rausings död och hennes äktenskap med maken Hans-Kristian Rausing, en av Strobritanniens rikaste svenskar. Handlingen utspelar sig i en lyxig fastighet i ett av Londons finaste kvarter där Hans. K. Rausing låste in sig med sin döda hustru och vägrade acceptera att hon var borta.

"I Stilla min eld försöker vi föreställa oss hur tiden i takvåningen tillsammans med en död människa kan ha sett ut. Hans känslor är ju egentligen fullt begripliga; han kunde inte ta farväl av sin hustru – han hade ovanliga resurser för att hålla folk på avstånd och kunde förneka verkligheten med hjälp av en aldrig sinande ström av droger", förklarar Kerstin Gezelius (librettist).

Medverkande:
Fredrik Högberg, tonsättare
Nicolai Dunger, tonsättare
Jörgen Häll, assisterande tonsättare
Kerstin Gezelius, librettist
Alexander Onofri, librettist
Kristofer Steen, regissör
Linus Fellbom, scenograf & ljusdesigner
Helle Carlsson, kostymdesign
Therésia Frisk, maskdesign
Marie-Louise Hellberg, mask- & kostymtekniker
Anna-Maria Helsing, dirigent
Norrbotten NEO

Sångare:
Linus Börjesson, Hans K
Annie Fredriksson, Eva & Seyla
Wiktor Sundqvist, Gurung
Teresia Bokor, Imme
Mette af Klint, Diwita

Mer info här:

   
 
 

Söndag 16:e oktober, kl. 18.00
Stora Salen – Studio Acusticum


Norrbotten Big Band med Lena Willemark,
Väsen och Trio X

Den här konserten presenterar en väldig mix av både vad gäller framföranden och musikinfluenser. Vi får se Norrbotten Big Band uppträda tillsammans med sångerskan Lena Willemark, för att i nästa nummer höra Trio X med folkmusikgruppen Väsen.

Medverkande:
Lena Willemark, sång
Trio X: Lennart Simonsson, piano, Per V Johansson, bas och Joakim Ekberg, trummor.
Väsen: Mikael Marin, violin och viola, Olov Johansson, nyckelharpa och kontrabasharpa, Roger Tallroth, gitarr och André Ferarri, slagverk.

Mer info här:

   
 
 

Lördag 22:e oktober, kl. 19.00
Stora Salen – Studio Acusticum

MET-Opera: Mozart – Don Giovanni

Simon Keenlyside gör sin Met-rolldebut som oförbätterlige förföraren i Tony Award-vinnaren Michael Grandages iscensättning av Mozarts mästerverk. Mets chefsdirigent Fabio Luisi leder en ensemble som består av Malin Byström som Donna Elvira och Hibla Gerzmava som Donna Anna.

I rollerna: Malin Byström (Donna Elvira), Hibla Gerzmava (Donna Anna), Serena Malfi (Zerlina), Rolando Villazón (Don Ottavio), Simon Keenlyside (Don Giovanni), Adam Plachetka (Leporello)
Dirigent: Fabio Luisi

Text: Svensk text
Beräknad längd: 3 tim 45 min

Mer info här:

   
 
 

Lördag 29:e oktober, kl. 13.00
Piteå Museum

Musikalisk Salong – Anders Edström och Martin Fabian
”På djupt vatten under mörk himmel – en basig konsert”

De två basarna Anders Edström (sång/gitarr) och Martin Fabian (sång/piano/elbas) utforskar tillsammans både allvarliga och mer lättsamma aspekter av temat ”djup”, ”mörker” och ”bas”.

Den introverte sökaren fjärmas från sina nära och kära.
Furst Gremin lindrar sin leda med en illusion av den sanna kärleken.
Zeke Bupp på tidskriften Vishetens Tempel – förstår han kultur, eller låtsas han?
Roddarslaven söker de ensliga stjärnornas blick och skräms av livet självt.

Som sagor i flaskpost flyter vi villrådigt runt i natten, somliga på mörkare vatten än andra.
Ändå är vi alla värda att älskas.

Anders Edström, född 1991 i Angered, Göteborg, studerar sång och komposition vid musikhögskolan i Piteå. Frilansar vid sidan av studierna som trubadur och baskorist, bland annat kan nämnas Bachs Juloratorium (Norrbottensmusiken) och renässansmusikprojektet Aqua Alta (Ensemble Serikon). Är medlem i jazzfusionbandet Troper Express som skivdebuterade i år.

Hans tonsättarproduktion innefattar bland annat två musikaler; Den eviga fridens express, Tre små teatrar samt barnmusikalen Spillevink och den försvunna fantasin, i vilka han själv har regisserat och sjungit. Han har även spelat huvudrollen Tevye i Fiddler on the Roof.
Anders är därutöver en flitig körsångare och är medlem i bland andra Troendegruppen (Stig Sandlund, Piteå) och Erik Westbergs Vokalensemble sedan 2010.

Martin Fabian (f. 1981) arbetar som repetitionspianist för Erik Westbergs Vokalensemble vid musikhögskolan i Piteå och har tidigare varit engagerad som ackompanjatör på Framnäs folkhögskola, körledare i Great Gigs Tribute to Queen, kapellmästare i rockmusikalen Footloose (Kalix folkhögskola) och operan Kronbruden (Tornedalsteatern). Sist kunde man se honom som keyboardist och skådespelare i Fame (Studio Acusticum) samt på ”skattjaktsturné” med pianisten Helge Kjekshus.

Under sina sju år i musikhögskolan i Piteås kammarkör har han varit sångsolist vid ett flertal tillfällen.

   
 
 

Söndag 13:e november, kl. 16.00
Stora Salen – Studio Acusticum

Höstglöd – Swinging Wheel med Nils Landgren och Ida Sand

I höst kommer vi få njuta av ett häftigt samarbete mellan amatörstorbandet Swinging Wheel Big Band, Nils Landgren och Ida Sand. Swinging Wheel Big Band från Piteå/ Norrfjärden gör ca 3-4 spelningar per år. Deras målsättning är att sprida musikglädje i form av svängig storbandsmusik till vår publik och samtidigt ha så roligt som möjligt själva när de spelar.

Ida Sand föddes i Stockholm 1977 i en musikalisk familj. Hennes far Staffan var operasångare på Kungliga Operan och hennes mor Christina arbetade som kyrkomusiker. Ida är, kan man säga, en förening av de för Piteåbygden kända musiksläkterna Sandlund och Wennberg. Omgiven av musik var det ingen överraskning att hon började sjunga och spela piano i tidig ålder. Även om hennes mor gav pianolektioner för andra i deras hus, fick aldrig mamma lära henne hur man spelar på "rätt sätt", Ida satt istället i hemlighet och spelade på gehör vad de andra eleverna hade lärt sig efter att de hade gått hem.

1996 flyttade Ida 18 år till Göteborg för att börja sin musikutbildning. Hon frilansade där som sångare/musiker. Ida flyttade efter 6 år i Göteborg tillbaka till Stockholm, där en karriär som en bakgrunds-sångerska och keyboardist tog fart. Hon arbetade bl.a med några av Sveriges mest älskade artister som Carola, Bo Sundström, Jerry Williams, Christian Walz, Lisa Nilsson och Orup.

2005 fick hon ett telefonsamtal från Tyskland. Det var från Siegfried Loch, grundare och ägare till den välrenommerade jazzetiketten ACT. Han hade hört en demo som skickats till honom av en vän till Ida. Han blev intresserad av hennes musik och arrangerade ett möte med en annan musikalisk gigant, nämligen Nils Landgren. Detta var det första av många samarbeten med Nils. Idas första skivsamarbete med Nils var på hans första julskiva "Christmas with my friends ". Idas debutalbum "Möt mig runt midnatt" släpptes 2007 och både kritiker och allmänheten tog Ida till sina hjärtan direkt.
Ida har sedan dess, fortsatt att vara en del av jazz och blues scenen i både Tyskland och Sverige. Nu senast i programmet Moreaus med mera där hon uppträdde med Bohusläns Big band och Nils Landgren.

Nils Landgren född 1956, började spela trummor som 6 åring, innan han 13 år gammal upptäckte trombonen. Nils studerade klassisk trombon via Musikskolan i Karlstad, Ingesunds Folkhögskola vidare till musikhögskolan i Stockholm där han mötte den svenske jazzpionjären Bengt-Arne Wallin, liksom den fantastiska jazztrombonisten Eje Thelin. De övertalade Nils att ändra inriktning till improvisation och därmed påbörjades utvecklingen till en av världens främsta Jazztrombonister.

Efter sin examen har han arbetat som professionell trombonist och turnerat med de flesta framgångsrika svenska popstjärnorna på 80 talet. 1981 bjöd Thad Jones Nils att delta som trombonist i sitt nya storbandsprojekt "Ball of Fire", sedan dess har han varit inblandad i de flesta stilar som jazz, rock, soul och hip hop, storband sessioner. Hans band Funk Unit anses vara det bästa funk bandet i Europa idag. Han har även inspirerad av sin mentor Bengt-Arne Wallin gjort om och bearbetningar av traditionella svenska folkvisor tillsammans med pianisten Esbjörn Svensson. Listan av projekt som Nils initierat och deltagit i kan göras hur lång som helst. Man kan utan överdrift konstatera att han är en Sveriges mest betydelsefulla jazz och musikambassadörer. 
Musiken känner inga gränser, musiken är frihet – detta är Nils Landgren credo

OBS! Andra biljettpriser gäller för denna konsert än de normala
Se biljettpriser »

   
 
 

Onsdag 16:e november, kl. 19.00
Musikhögskolans Aula

Jakob Högström och Duo Dialog


Nu kommer Jakob Högström och Duo Dialog tillbaka med ett nytt program efter deras senaste turnérande samt skivsuccé med Schuberts ”Winterreise”. Den här gången bjuder de på ett spännande program som går under namnet ”Från Italien till Argentina”.

Här framförs sånger med ackompanjemang av gitarr (Magnus Grönlund) och klarinett (Dan Larsson), av bland andra de samtida italienska kompositörerna Paolo Tosti och Giacomo Puccini. Efter paus förflyttas publiken till Argentina, där vi i tangons värld får höra stycken av Astor Piazzolla samt sånger av en annan av Argentinas största superstjärnor – Carlos Gardel


   
 
 

Fredag-Lördag 25-26:e november
Studio Acusticum

Pitefolk – Världsmusikfestival


Mer info kommer!


   
 
 

Lördag 10:e december, kl. 19.00
Stora Salen – Studio Acusticum

MET-Opera: Saariahos – L’amour de loin

Mer info här:


   
  I samarbete med Studio Acusticum erbjuds PMF:s medlemmar rabatterat pris på Livesända operaföreställningar från The Met. Se hela programmet här »
   
  Konsertarkivet 2015 »
  Har ni synpunkter på vår verksamhet, eller bara vill fråga om något är ni välkomna att kontakta styrelsen.